Een kijkje in de keuken van onze accu leverancier in Guangzhou

Al jarenlang hebben wij dezelfde leverancier voor onze accu’s voor iPhone. Daarom leek het ons interessant jou een kijkje achter de schermen te geven. Lees hier alles over het bezoek aan onze acculeverancier in het Baiyun district in Guangzhou.


Onze sourcing specialist Wen bezocht deze maand de leverancier van onze batterijen voor iPhone en iPad: Xiao Li. Al vanaf 2005 fabriceert hij samen met zijn zus en haar man zelf accu’s voor Apple apparaten. Xiao Li vertelt: “Toen wij in 2005 startte was er nog niet veel concurrentie op de markt. Ik maakte door mijn neven kennis met de accumarkt en raakte erin geïnteresseerd. Zodoende startte ik samen met mijn zus en haar man met de assemblage van accu’s voor iPhone. Inmiddels bestaat onze organisatie uit 30 vaste medewerkers en leveren wij rond de 120.000 accu’s per maand uit aan zo’n twintig à dertig grote klanten. Ook beleveren we nog enkele lokale bedrijven. In de piekmaanden zijn er tien à twintig extra krachten die helpen de drukte weg te werken. Wij verkopen het meeste aan bedrijven uit China, maar leveren ook veel aan Egypte, Rusland en Nederland.”


Bij Smartphoneschade hanteren wij de slogan: ‘Geen rotte appels!’. Dit wil zeggen dat onze kwaliteitseisen voor iPhone onderdelen hoog liggen. Zijn de kwaliteitseisen bij elke klant hetzelfde?

“Nee, elke klant hanteert zijn of haar eigen eisen. Sommige klanten wensen een andere printing ofwel sticker, een andere verpakking, een andere IC, flexkabel of andere lithium. Bij accu’s voor Smartphoneschade werken wij bijvoorbeeld alleen maar met originele pulled flexkabels en IC’s in combinatie met een nieuwe aftermarket lithium. Bij tests hanteren we dan een minimum capaciteit van 100%. Andere klanten zijn bijvoorbeeld al tevreden met een minimum van 95%. Kortom: wij proberen altijd op de wens van de klant in te spelen en aan diens eisen te voldoen.”


Welke kwaliteitseisen stellen jullie zelf aan de producten waarmee jullie werken?

Xiao Li: “Alle lithiums die binnen komen worden één voor één getest. Na productie worden alle accu’s ook nog getest voordat ze verstuurd worden. Eens in de drie maanden wordt er ook een batch batterijen naar een extern bedrijf toegestuurd voor een grondige inspectie. Daar wordt dan ook een puncture test en load cycle test uitgevoerd. Een puncture test is een test waarbij de accu lek geprikt wordt met een metaal voorwerp zodat er sluiting ontstaat. De accu wordt dan heet en zwelt op. Als de accu open brandt en rookt, is de test gefaald. Wordt hij alleen heet en dik? Dan is de test geslaagd. Bij een load cycle test wordt er gekeken of het prestatievermogen van de batterij naar behoren is. De accu wordt dan 500 keer geladen en ontladen en per cycle wordt er gekeken naar de minimale en maximale voltage en de capaciteit. Na 500 keer laden moet de batterij nog steeds 80% capaciteit hebben.”


Werken met batterijen behoeft natuurlijk de nodige veiligheidsmaatregelen. Hoe waarborgen jullie de veiligheid binnen de organisatie? 

“We hebben een non-smoking beleid en er is een sprinkler installatie aanwezig om beginnende brand te detecteren en te blussen. We zijn een gecertificeerd bedrijf en bezitten een conformiteitsverklaring.”Wat maakt jullie uniek ten opzichte van concurrenten? 

“Wij kunnen accu’s maken zoals jij je ze wilt, in elke mogelijke en gewenste samenstelling. Onze minimum order quanitity is niet zo hoog en hierdoor kunnen klanten ook kleine hoeveelheden bij ons bestellen. Wij concurreren met grote export bedrijven en soms is het lastig om top-of-mind te blijven aangezien we niet zoveel budget beschikbaar hebben als hen om grote reclamecampagnes te draaien.”


Klik hier voor de prijslijst van de iPhone Accu's.